ντολμαδάκια γιαλαντζί

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010


ΥΛΙΚΑ
* 1 κιλό ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
* 1 ματσάκι φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
* 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
* 300 ml ελαιόλαδο
* 150 γρ. ρύζι γλασέ
* 2 λεμόνια ( ο χυμός)
* 3 κλωναράκια δυόσμος ψιλοκομμένος ή
* 2 κουταλάκια αποξηραμένος
* 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
* 2 βάζα αμπελόφυλλα σε άρμη ή ½ κιλό φρέσκα, ζεματισμένα
* Φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα
* Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια. Τα αχνίζουμε με μισό ποτήρι νερό, χωρίς λάδι, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το μισό λάδι, το ρύζι, το μισό χυμό του λεμονιού, όλα τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε σε κάθε αμπελόφυλλο από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά κάθε αμπελόφυλλο με πολλή προσοχή. Στρώνουμε σε άλλη κατσαρόλα μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο και από πάνω ξεκινούμε να τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
Μόλις τελειώσουν όλα τα ντολμαδάκια, στρώνουμε πάλι μερικά αμπελόφυλλα και τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο, πιέζοντας ελαφρά προς τα κάτω.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού. Συμπληρώνουμε με 2-3 ποτήρια νερό. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
Βράζουμε το φαγητό στην αρχή σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σε πολύ χαμηλή, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.
Όταν τα ντολμαδάκια κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε μπολ κατά στρώσεις και αναποδογυρίζουμε το μπολ σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με φετάκια λεμονιού και σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μυρίζει μανούλα Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino