Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011




ΥΛΙΚΑ
για τον μπακαλιάρο:
* 2 φύλλα παστού μπακαλιάρου (καλύτερα φιλέτο)
* 1 κουτί μπύρας
* 1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι
* αλάτι, άσπρο πιπέρι
* 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα
* λάδι για το τηγάνισμα

για τη σκορδαλιά:
* 1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
* 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
* 3 – 4 κουταλιές άσπρο ξύδι
* 4 – 6 σκελίδες σκόρδο
* αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τουλάχιστον 24 ώρες πριν ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο: τον κόβουμε σε μερίδες, τον ξεπλένουμε καλά από το αλάτι και τον βάζουμε σε μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζουμε τακτικά για τις επόμενες 24 ώρες. Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε στο ψυγείο. Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλατοπίπερο σε μπολ και προσθέτουμε σιγά – σιγά την μπύρα ανακατεύοντας, ώστε να πάρουμε έναν μάλλον πηχτό χυλό. Προσθέτουμε και την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Τον φυλάμε στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Βουτάμε μερικά κομμάτια μπακαλιάρου στο χυλό, να τυλιχτούν τριγύρω και τα ρίχνουμε στο λάδι. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζουμε και από την άλλη. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σερβίρεται ζεστό.
Για τη σκορδαλιά: Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε για 15 – 20 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το τρίβουμε με τα χέρια μας. Βάζουμε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα καθαρισμένα και αλάτι. Τα χτυπάμε να γίνουν αλοιφή. Τη βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξύδι και αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Την πατάμε καλά με πιρούνι. Την φυλάμε στο ψυγείο και την σερβίρετε δροσερή. Αν θέλουμε να έχει εντελώς την υφή της αλοιφής, την χτυπάμε όλη στο μπλέντερ.


Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μυρίζει μανούλα... Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino