Βλάχικη κρεατόπιτα με καμένα φύλλα

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

ΥΛΙΚΑ
* 1 πακέτο (850 γρ.) ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
* 1 1/2 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (μπούτι)
* 3 ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
* 4-5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
* 300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
* 100 γρ. φέτα τριμμένη
* 6 αυγά χτυπημένα
* 1 κουταλάκι του γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
* 3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
* αλάτι
* πιπέρι

EΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κατσικάκι με τα κρεμμύδια και το σκεπάζουμε με αλατισμένο νερό. Το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να βράσει 1 1/2 ώρα περίπου. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά όταν το νερό έχει σχεδόν εξατμιστεί. Τοποθετούμε σε 2 λαμαρίνες 2 φύλλα, αλειμμένα με λίγο λάδι, και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν χρώμα (προσοχή να μην καούν). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τα τυριά, τα αυγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και το ξεψαχνίζουμε. (Πετάμε τα ξερά κρεμμύδια και κρατάμε λίγο από το ζουμί όπου έβρασε το κρέας). Το ρίχνουμε στο μπολ με τη γέμιση της πίτας και ανακατεύουμε ώστε να τραβήξει το φύλλο τα υγρά. Αφήνουμε κατά μέρος. Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τρία φύλλα αλείφοντάς τα με λάδι. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα αλείφοντας με το υπόλοιπο λάδι και λίγο ζουμί από το κρέας. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C 1 ώρα περίπου. Ιδέα: Στα χωριά της Ηπείρου φτιάχνουν αυτή την κρεατόπιτα με τα ψημένα φύλλα, τα οποία παίζουν το ρόλο που έχει το ρύζι ή το σιμιγδάλι, δηλαδή τραβάνε τα υγρά και νοστιμίζουν την πίτα.


Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μυρίζει μανούλα... Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino