Ρουμελιώτικη παραδοσιακή αυγόπιτα

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

ΥΛΙΚΑ
* 10 (ή 1 πακέτο έτοιμο για πίτες εμπορίου) φύλλα σπιτικά
* 6 αυγά
* 600 γραμμ. φρέσκο γάλα
* 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
* 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο και χλιαρό
* 250 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη
* 250 γραμμ. φρέσκια μυτζήθρα θρυμματισμένη
* 250 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
* μπόλικο πιπέρι φρέσκο
* λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί ρηχό για πίτα, νούμερο 36. Αλείφουμε με ελαιόλαδο 4 φύλλα και τα στρώνουμε ακτινωτά στο ταψί μέχρι να καλυφθεί καλά η βάση και να περισσεύει το φύλλο στα πλάγια. Ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά σε ένα μπολ και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Νοητά χωρίζουμε το μείγμα τυριού σε 3 μέρη. Πασπαλίζουμε 1 δόση τυριού. Στρώνουμε 1 φύλλο ελαφρώς τσαλακωμένο. Στρώνουμε δεύτερη δόση τυριά και ακόμα 1 φύλλο ελαφρώς τσαλακωμένο. Τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά. Στρώνουμε τα τελευταία 4 φύλλα αλειμμένα με λάδι και ελαφρώς τσαλακωμένα. Γυρνάμε προς τα μέσα τα περισσεύματα των κάτω φύλλων που κρέμονται απ’ τα τοιχώματα του ταψιού. Χτυπάμε πολύ καλά τ’ αυγά, να φουσκώσουν, και προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την αυγόπιτα, περιχύνουμε με τα υγρά και την αφήνουμε να σταθεί για 20΄, να τραβήξει. Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.

Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μυρίζει μανούλα... Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino