Μοσχάρι γιορτινό

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΥΛΙΚΑ
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
* 1.200 γραμ. ψαχνό μοσχαριού
* ½ λίτρο μαυροδάφνη
* 1 σφηνάκι βαλσάμικο ξύδι
* 2 φύλλα δάφνης
* λίγο θυμάρι
* 3 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα τέσσερα
* 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
* 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
* 20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
* 20 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
* 2 κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ
* αλάτι
* πιπέρι φρεσκοτριμμένο
* πουρέ πατάτας ή ρύζι βρασμένο για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μπουκιές και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι, το ξύδι και τη μαυροδάφνη, σκεπάζουμε το μπολ, το βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να ξανθύνουν. Σκουπίζουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί κουζίνας (κρατάμε τη μαρινάτα), ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τις 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος λίγα-λίγα, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του ελαιολάδου και να τηγανίζεται καλά το κρέας. Κάθε κομμάτι κρέατος που τηγανίζεται το βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και το σκόρδο και, αφού τελειώσουμε, προσθέτουμε το κορνφλάουρ ανακατεύοντας καλά, περιχύνουμε το φαγητό με τη μαρινάτα που κρατήσαμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. Στη συνέχεια, το αδειάζουμε σε ένα ταψί, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 170ο c για μία ώρα. Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα κάστανα και ψήνουμε για 20΄ακομα.

Tip: Όταν σοτάρουμε αρκετή ποσότητα κρέατος, το σοτάρουμε λίγο-λίγο για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να σοτάρεται το κρέας, βράζει.

Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μυρίζει μανούλα Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino