Χριστουγεννιάτικο Χοιρινό με πορτοκάλι

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

ΥΛΙΚΑ
* 2 κιλά χοιρινή σπάλα

για τη μαρινάτα
* το χυμό από 2 πορτοκάλια
* το χυμό από 1 λεμόνι, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
* 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
* 4 σκελίδες σκόρδο
* 1 φλιτζ. λευκό κρασί (Σάμος)
* 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
* 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τις πατάτες
* 1 1/2 κιλό πατάτες ή γλυκοπατάτες, μικρές ολόκληρες ή πιο μεγάλες, κομμένες στη μέση
* 1 πορτοκάλι καλά πλυμένο και κομμένο σε φέτες
* 1 φλιτζ. λιαστές ντομάτες
* 1 φλιτζ. σύκα ξερά
* 1 κ.σ. πάπρικα σε νιφάδες
* αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα σκεύος που χωράει ίσα ίσα το χοιρινό κρέας βάζουμε τα υλικά της μαρινάτας και το κρέας. Το μαρινάρουμε για 3-4 ώρες και το γυρίζουμε μερικές φορές για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές. Σε άλλο σκεύος ενώνουμε όλα τα υλικά για τις πατάτες και τα ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το κρέας (μετά το μαρινάρισμα) σε ένα ταψί. Στα υγρά της μαρινάτας βάζουμε το μείγμα με τις πατάτες. Το νέο μείγμα το βάζουμε στο ταψί με το χοιρινό κρέας. Πασπαλίζουμε τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 45’ στους 180 βαθμούς. Αν πάρουν χρώμα, μπορούμε να σκεπάσουμε το ταψί με λαδόκολλα και να συνεχίσουμε το ψήσιμο.

Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μυρίζει μανούλα... Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino