Κολοκυθόπιτα αλμυρή

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΥΛΙΚΑ
* 1,5 κιλό κολοκύθια (σε μέγεθος για γέμισμα ή μεγαλύτερα)
* 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο ή μαργαρίνη
* 1 ματσάκι άνιθο
* 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
* 1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι
* 1 ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί
* 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι χοντρό
* αλάτι, πιπέρι
* 1 πακέτο νωπό φύλλο κρούστας για πίτες (περίπου 650 γραμ.)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε τα κολοκύθια σε χοντρό τρίφτη και τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι πιέζοντας για να φύγουν τα πολλά υγρά. Στη συνέχεια βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι σε μια κατσαρόλα στη φωτιά και το ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά στο σουρωτήρι ακόμη μια φορά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και δυο κουταλιές αραβοσιτέλαιο ή μαργαρίνη. Ρίχνουμε μέσα στο σκεύος το στραγγισμένο κολοκύθι, τον άνιθο ψιλοκομμένο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγο σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αδειάζουμε σ΄ένα μπωλ για να κρυώσει. προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 3-4 φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα και αλατίζοντας ελαφρά (προαιρετικά). Τις άκρες των φύλλων δεν τις κόβουμε αλλά τις αφήνουμε γυρισμένες προς τα πάνω. Στη συνέχεια βάζουμε εναλλάξ τη γέμιση και φύλλα τσαλακωμένα στο μέγεθος του ταψιού, αφήνοντας 3 φύλλα για το πάνω μέρος. (Αν η γέμιση είναι στεγνή μπορείτε να λαδώσετε και τα ενδιάμεσα φύλλα). Στο τέλος στρώνουμε τα 3 πάνω φύλλα και τα λαδώνουμε καλά. Χαράζουμε τα πάνω φύλλα μ' ένα μαχαίρι και βάζουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο (180 C) για 1 ώρα περίπου.


Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μυρίζει μανούλα Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino