Μοσχάρι γιορτινό

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

ΥΛΙΚΑ
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
* 1.200 γραμ. ψαχνό μοσχαριού
* ½ λίτρο μαυροδάφνη
* 1 σφηνάκι βαλσάμικο ξύδι
* 2 φύλλα δάφνης
* λίγο θυμάρι
* 3 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα τέσσερα
* 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
* 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
* 20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
* 20 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
* 2 κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ
* αλάτι
* πιπέρι φρεσκοτριμμένο
* πουρέ πατάτας ή ρύζι βρασμένο για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μπουκιές και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι, το ξύδι και τη μαυροδάφνη, σκεπάζουμε το μπολ, το βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να ξανθύνουν. Σκουπίζουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί κουζίνας (κρατάμε τη μαρινάτα), ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τις 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος λίγα-λίγα, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του ελαιολάδου και να τηγανίζεται καλά το κρέας. Κάθε κομμάτι κρέατος που τηγανίζεται το βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και το σκόρδο και, αφού τελειώσουμε, προσθέτουμε το κορνφλάουρ ανακατεύοντας καλά, περιχύνουμε το φαγητό με τη μαρινάτα που κρατήσαμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. Στη συνέχεια, το αδειάζουμε σε ένα ταψί, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 170ο c για μία ώρα. Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα κάστανα και ψήνουμε για 20΄ακομα.

Tip: Όταν σοτάρουμε αρκετή ποσότητα κρέατος, το σοτάρουμε λίγο-λίγο για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να σοτάρεται το κρέας, βράζει.

Καλή επιτυχία!

Χριστουγεννιάτικη κρεατόπιτα με ψημένα φύλλα

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

ΥΛΙΚΑ
για το φύλλο
* 1 αυγό
* 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
* 1 κ.σ. ξίδι
* 1 φλ. τσαγιού νερό χλιαρό
* όσο σηκώσει αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 κ.γλ. αλάτι

για τη γέμιση
* 1½ κιλό πρόβειο κρέας (νεφραμιά)
* 4 κρεμμύδια ολόκληρα
* 4 αυγά
* 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
* αλάτι
* πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε να βράσει με τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσει καλά. Παίρνουμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα σε μπολ (πρέπει να είναι λιωμένα καλά). Στραγγίζουμε το κρέας και το ψιλοκόβουμε σε μπουκίτσες. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη ζύμη: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε μεγάλο μπολ, τα ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε 4 φύλλα και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200οC. Αφήνουμε να κρυώσουν. Τα σπάμε σε κομμάτια μέσα σε ταψί λαδωμένο. Ρίχνουμε το κρέας και τα κρεμμύδια πάνω στα ψημένα φύλλα. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο ζωμό από το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε. Συμπληρώνουμε στο ταψί τόσο ζωμό από κρέας όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα φύλλα και (αν θέλουμε προσθέτουμε κομμάτια κεφαλοτύρι) ψήνουμε την πίτα στους 180οC στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.

Καλή επιτυχία!

Χοιρινό με κυδώνια

ΥΛΙΚΑ
* 1 κιλό χοιρινό τεμαχισμένο
* 4 κυδώνια
* 800 γραμμάρια πατάτες
* 1/2 ποτήρια ελαιόλαδο
* 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
* 1/2 ποτήρι κρασιού κόκκινο
* λίγο δεντρολίβανο
* 1 ντομάτα
* 1 κουταλιά μπελτέ
* αλάτι,πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε το κρέας κομμένο σε μερίδες σ’ ενα ταψί. Κόβουμε τα κυδώνια ,τις πατάτες και τη ντομάτα σε μεγάλα κομμάτια και τ’ ανακατεύουμε  με το αλάτι,το πιπέρι και το δεντρολίβανο. Στη συνέχεια ,αναμειγνύουμε το κρασί,το χυμό πορτοκαλιού και το κρασί  και περιχύνουμε το κρέας ,τις πατάτες και τα κυδώνια. Ρίχνουμε λίγο νερό στα ταψί και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε στους 180 εως 200 βαθμούς  για 2 περίπου ώρες. Μετά απο μία εως μιάμισι ώρα ομως που αρχισε το ψήσιμο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και προσθέτουμε λίγο νερό εάν χρειάζεται και γυρίζουμε το κρέας, τα κυδώνια και τις πατάτες για να ροδίσουν και απο τις δυο πλευρές.

Καλή επιτυχία!

Βελουτέ σούπα κολοκύθας με κάστανα

ΥΛΙΚΑ
* 800 γραμμ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους (μόνο τη σάρκα χωρίς τα σπόρια και το εξωτερικό της)
* 2 πράσα (το άσπρο μέρος), κομμένα σε ροδέλες
* 200 γραμμ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
* 1/2 φλιτζ. κονιάκ
* 4 φλιτζ. ζωμό πουλερικών
* 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
* 1 κ.γ. μπαχάρι ή κύμινο
* 1 κ.γ. κουρκουμά
* 200 γραμμ. γιαούρτι
* αλάτι, πιπέρι, φρέσκο άνηθο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το πράσο με τα κυβάκια κολοκύθας σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με μπαχάρι ή κύμινο και κουρκουμά. Μόλις ροδίσουν, σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το ζωμό πουλερικών. Ρίχνουμε και τα κάστανα και αφήνουμε να μαγειρευτεί η σούπα για 30’. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε σταδιακά το μείγμα στο μπλέντερ. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με τον άνηθο και καρυκεύουμε. Σερβίρουμε τη σούπα βελουτέ και σε κάθε μπολ βάζουμε και από μια κουταλιά γιαούρτι.

Καλή επιτυχία!

Χριστουγεννιάτικο Χοιρινό με πορτοκάλι

ΥΛΙΚΑ
* 2 κιλά χοιρινή σπάλα

για τη μαρινάτα
* το χυμό από 2 πορτοκάλια
* το χυμό από 1 λεμόνι, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
* 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
* 4 σκελίδες σκόρδο
* 1 φλιτζ. λευκό κρασί (Σάμος)
* 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
* 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τις πατάτες
* 1 1/2 κιλό πατάτες ή γλυκοπατάτες, μικρές ολόκληρες ή πιο μεγάλες, κομμένες στη μέση
* 1 πορτοκάλι καλά πλυμένο και κομμένο σε φέτες
* 1 φλιτζ. λιαστές ντομάτες
* 1 φλιτζ. σύκα ξερά
* 1 κ.σ. πάπρικα σε νιφάδες
* αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα σκεύος που χωράει ίσα ίσα το χοιρινό κρέας βάζουμε τα υλικά της μαρινάτας και το κρέας. Το μαρινάρουμε για 3-4 ώρες και το γυρίζουμε μερικές φορές για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές. Σε άλλο σκεύος ενώνουμε όλα τα υλικά για τις πατάτες και τα ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το κρέας (μετά το μαρινάρισμα) σε ένα ταψί. Στα υγρά της μαρινάτας βάζουμε το μείγμα με τις πατάτες. Το νέο μείγμα το βάζουμε στο ταψί με το χοιρινό κρέας. Πασπαλίζουμε τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 45’ στους 180 βαθμούς. Αν πάρουν χρώμα, μπορούμε να σκεπάσουμε το ταψί με λαδόκολλα και να συνεχίσουμε το ψήσιμο.

Καλή επιτυχία!

Ταραμοσαλάτα

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

ΥΛΙΚΑ
* 4 φέτες ψωμί (ψίχα)
* 90 γρ. ταραμοπολτό (είτε άσπρο είτε ροζ)
* 3/4 χυμό από 1 λεμόνι
* 1 φλυτσάνι του τσαγιού λάδι (μπορεί και λίγο παραπάνω)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε πάρα πολύ καλά. Ανακατεύουμε το ψωμί με τον ταραμοπολτό και το χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Εναλλάξ ρίχνουμε αργά αργά το λάδι με το λεμόνι, χωρίς όμως να σταματήσουμε το χτύπημα διότι κόβει ο ταραμάς. Ενδιάμεσα δοκιμάζουμε για να μην μας γίνει πολύ ξινός.

Tips: το λάδι και το λεμόνι το ρίχνουμε με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται σαν τρίχα.


Καλή επιτυχία!

(ευχαριστούμε θερμά την Λίνα για την παραχώρηση της συνταγής) 

Χριστουγεννιάτικη κοτοσαλάτα

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010


ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο
* 1 (1½ κιλό) κοτόπουλο βρασμένο
* 1 μικρό καρότο
* 1 κλωνάρι σέλινο
* 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
* 1 κλωνάρι πράσο

Για τη σαλάτα
* 400 γραμμ. καρυδόψιχα αλεσμένη
* 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
* 2 μεγάλα καρότα τριμμένα
* 2 φλ. τσαγιού μαγιονέζα
* 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
* 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
* 2 φλ. τσαγιού ζωμός από την κότα που βράσαμε
* 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 1 κ.σ. πιπέρι καγέν
* 2 φλ. τσαγιού μαγιονέζα
* 2 φλ. τσαγιού ζωμός από την κότα που βράσαμε
* μαϊντανός ψιλοκομμένος
* τα σποράκια από 2 ρόδια
* αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το κοτόπουλο με όλα τα λαχανικά σε νερό που να τα καλύπτει, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το μαδάμε σε ίνες. Μουσκεύουμε το ψωμί στο ζωμό, να μαλακώσει, και το στραγγίζουμε. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το ψωμί, τα καρύδια, το σκόρδο, πάπρικα, καγέν, αλάτι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε το κοτόπουλο, το καρότο, το σέλερι, το ζωμό, τη μαγιονέζα και τα ρόδια με το μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε την κοτοσαλάτα σε πιατέλα γαρνιρισμένη με ρόδια και τραγανά τσιπς από αραβική πίτα.

Καλή επιτυχία!!

Μοσχαράκι κοκκινιστό

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

ΥΛΙΚΑ
*  1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους
* λίγο λάδι
* 1 ποτηράκι κρασί
* σάλτσα ντομάτας (1 κουτί)
* 1 κρεμμύδι
* 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)
* 1 κομμάτι κανέλας
* 3-4 γαρύφαλλα
* αλάτι, πιπέρι
* 1 δάφνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα λίγο λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί λίγο. Μετά προσθέτουμε το μοσχαράκι και το γυρίζουμε να πάρει χρώμα από παντού. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε νερό να σκεπάσει το μοσχάρι, ρίχνουμε τα καρότα, τη ντομάτα και τα υπόλοιπα αρώματα και μπαχαρικά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει για 1 ½ - 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας και να δέσει η σάλτσα του (εάν έχουμε χύτρα ταχύτητος ακόμα καλύτερα).


Καλή επιτυχία!

Μελιτζάνες με τυρί στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ
* 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες σε ροδέλες
* 300 γραμμ. τυρί φέτα σκληρή
* 1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
* 1 κρεμμύδι σε φέτες
* 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
* 3-4 ντομάτες ώριμες σε ροδέλες
* 1 φλιτζ. ντοματόζουμο
* 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
* Λάδι για τηγάνισμα
* Αλάτι
* Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη του τυριού τη φέτα. Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό, να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες (ή τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε στο γκριλ). Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να φύγει το πολύ λάδι. Τις τοποθετούμε τη μία διπλα στην άλλη μέσα σε λαδωμένο ταψί και βάζουμε πάνω τους τις ροδέλες το κρεμμύδι και την ντομάτα. Αναμειγνύουμε το ντοματόζουμο με το λάδι και τη ζάχαρη, περιχύνουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο γκριλ για 15-20 λεπτά. Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα και το μαϊντανό και συνεχίζουμε το ψήσιμο (για να γκρατιναριστεί το τυρί) για άλλα 15 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές.
TIP: Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε τις ροδέλες της μελιτζάνας στο ταψί, να τις βάλουμε στο φούρνο να ψηθούν και όταν γίνουν να προσθέσουμε τις ντομάτες κ.λπ. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο σκόρδο και ψιλοκομμένο βασιλικό στο μείγμα του ντοματόζουμου. Ταιριάζει τέλεια.


Καλή επιτυχία!

Λαχανοντολμάδες με σταφίδες

ΥΛΙΚΑ
* 1 λάχανο (περίπου 2 κιλά)
* Χοντρό αλάτι
* 1 φλιτζ. ρύζι για γεμιστά  2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα και στραγγισμένα
* 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
* 3 κολοκυθάκια τριμμένα
* 1 φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
* 1/4 φλιτζ. δυόσμος ψιλοκομμένος
* 1/4 φλιτζ. κουκουνάρι
* 1/4 φλιτζ. σταφίδα μαύρη
* 1/4 φλιτζ. σταφίδα ξανθή
* 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
* 2 φλιτζ. ντομάτα ψιλοκομμένη
* 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
* 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
* 3 κουτ. σούπας μαργαρίνη
* 2 φλιτζ. ζωμός λαχανικών
* Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το λάχανο στη μέση. Αφαιρούμε το κοτσάνι και το βράζουμε για 7-8 λεπτά σε σκεύος με νερό και χοντρό αλάτι. Το λάχανο πρέπει κρατάει, γιατί, αν το βράσουμε πολύ, δεν θα μπορούμε να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες. Στη συνέχεια το αφαιρούμε από το σκεύος και σουρώνουμε. Περιμένουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τα φύλλα ένα ένα. Όσα φύλλα είναι μικρά τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κολοκυθάκια και το ρύζι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το 1/2 φλιτζ. ζωμό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε τον άνηθο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και βάζουμε στο κέντρο μία κουταλιά από τη γέμιση. Διπλώνουμε τις δύο άκρες και κλείνουμε τον ντολμά. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες μέσα στην κατσαρόλα, πάνω από τα φύλλα του λάχανου που έχετε βάλει, βάζοντάς τους δίπλα δίπλα σφιχτά και σε στρώσεις. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο στον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μαργαρίνη, αλάτι και πιπέρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό, μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατάει στη θέση τους και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά με κλειστό το καπάκι.


Καλή επιτυχία!

Κρεμμυδοντολμάδες με remix Σμύρνης και Τζάντε αλά Pandespani

Προετοιμασία: Υπολογίζουμε συνολικά ένα τρίωρο, με τα δυο απαραίτητα διαλείμματα για να κρυώσουν πρώτα τα κρεμμύδια και μετά το ζουμί. Η συνταγή μπορεί να γίνει αρκετές ώρες πριν και να ξαναζεσταθεί με προσοχή, σε χαμηλή φωτιά. Δεν συνιστάται, όμως, να γίνει από την προηγουμένη, γιατί η γεύση του κρεμμυδιού «βαραίνει» την επόμενη μέρα και το αποτέλεσμα δεν είναι το ιδανικό.

ΥΛΙΚΑ
* 5 κιλά μεγάλα ζακυνθινά κρεμμύδια καθαρισμένα
* 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
* 2 αβγά
* 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
* 1 φλυτζ. ρύζι γλασέ
* 15 φυλλαράκια φρέσκο (ή έστω αποξηραμένο) δυόσμο
* 7 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1 λίτρο ζωμό βοδινού
* αλάτι, πιπέρι

για το αβγολέμονο
* 3 αβγά
* 2 λεμόνια (το χυμό)
* 1 κ.σ. κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: Τα βάζουμε ολόκληρα σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό που βράζει, να ζεματιστούν (στο νερό ή στον ατμό) για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τρυπώντας τα να δείχνουν εύκαμπτα και να μπορούν να τυλιχτούν. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε για 2-3 λεπτά κάτω από τρεχούμενο νερό (σε μεγάλη γαβάθα) να κρυώσουν. Κάνουμε σε κάθε κρεμμύδι μια κάθετη τομή μέχρι περίπου το μέσον της ακτίνας προς το κέντρο του και αφαιρούμε όλα τα μεγάλα φύλλα που προσφέρονται για τύλιγμα, αφήνοντας μόνο το κέντρο του βολβού. Κρατάμε χωριστά σε μπολ τα φύλλα και ψιλοκόβετε τους βολβούς.
Φτιάχνουμε τους ντολμάδες: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τον κιμά, τους βολβούς, τον άνιθο, τα αβγά, το ρύζι, 2 κ.σ. λάδι, αρκετό αλάτι και πιπέρι.
Σημείωση: Προσοχή! Το αποτέλεσμα ως προς το αλάτι θα πρέπει αναλογικά να "τσιμπάει" λίγο, γιατί το φαγητό τείνει να γλυκίζει, οπότε πρέπει εξαρχής να διαταράξουμε την ισορροπία προς το αλμυρό.
Παίρνουμε ένα-ένα τα εξωτερικά φύλλα των κρεμμυδιών και αρχίζουμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες. Συνήθως τα 2-4 πιο έξω φύλλα είναι τόσο μακριά που πρέπει να τα κόψουμε στη μέση, τα εσωτερικά χρησιμοποιούνται ολόκληρα.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε φαρδιά κατσαρόλα, σφιχτά τον ένα δίπλα στον άλλον και με το άνοιγμα του τυλιγμένου κρεμμυδιού προς τα κάτω. Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη στρώση, πασπαλίζουμε με τα μισά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου και προχωράμε στη δεύτερη. Ρίχνουμε επάνω τον υπόλοιπο δυόσμο (θα αρωματίσει λεπτά τους ντολμάδες), το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τόσο ζωμό ώστε να καλυφθούν. Σκεπάζουμε με ένα ανεστραμμένο πιάτο και τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 35-40 λεπτά. Αποσύρουμε, βγάζουμε το καπάκι και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο: Γέρνουμε την κατσαρόλα για να μαζέψουμε το περισσότερο ζουμί του φαγητού σε μπολ, κρατώντας καλά το πιάτο στη θέση του πάνω στους ντολμάδες (αν κάνουμε την συγκεκριμένη ποσότητα, θα χρειαστούμε σίγουρα βοήθεια από κάποιον). Εναλλακτικά, μεταφέρουμε προσεκτικά έναν-έναν τους ντολμάδες σε πιατέλα σερβιρίσματος και κρατάμε το ζωμό.
Απευθείας σε κατσαρολάκι που να χωράει όλα τα υλικά, κτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια, σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και ρίχνουμε (πάντα χτυπώντας) λίγο-λίγο το λεμόνι. Βάζουμε το σκεύος πάνω από χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζουμί και το κορν φλάουρ αραιωμένο σε 1-2 κ.σ. νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι η σάλτσα να πήξει (θα πρέπει να στέκεται στο πίσω μέρος του κουταλιού) και να είναι το αβγολέμονο παχύρευστο.
Σερβίρισμα: Toποθετούμε τους ντολμάδες σε πιατέλα ή στα πιάτα, τους περιχύνουμε με το αβγολέμονο και ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι. Γαρνίρουμε με φυλλαράκια από φρέσκο δυόσμο.


Καλή επιτυχία!

Νουά με δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ 
* 1 κιλό χοιρινό νουά
* 2 κρεμμύδια μέτρια ξερά
* 15 δαμάσκηνα ξερά
* 1 κλωναράκι σέλινο
* 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
* 3 κουταλιές βιτάμ
* 1 ποτήρι μπράντι
* δάφνη
* αλάτι
* πιπέρι
* σπάγκο
* λαδόκολλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και ανοίγουμε το χοιρινό σε μια μεγάλη φέτα και το βάζουμε σε ένα μπολ με τα κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, το σέλινο ψιλοκομμένο, το κρέας και τα σκεπάζουμε με το κρασί. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη, το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί, μέχρι την επόμενη μέρα. Σε ένα μικρό μπολ αφήνουμε τα δαμάσκηνα να μουσκέψουν μέσα στο μπράντι. Την επόμενη μέρα, βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα το κρέας και τα κρεμμύδια από το μπολ της μαρινάρας και τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο και αντικολλητικό τηγάνι με το βιτάμ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Συγχρόνως βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα υγρά από τη μαρινάρα και στη συνέχεια σβήνουμε με αυτά το κρέας. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ, βγάζουμε το κρέας από το τηγάνι και το απλώνουμε σε ένα ταψί. Στη μέση του κρέατος, βάζουμε τα δαμάσκηνα αφού τα έχουμε πρώτα στραγγίσει και τους έχουμε βγάλει τα κουκούτσια, τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε με τον σπάγκο. Προσθέτουμε στο ταψί την σάλτσα από τo τηγάνι, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι, το σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180oC στον προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες. Οταν το νουά ψηθεί, το βγάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με τα δαμάσκηνα και τη σάλτσα.

Συμβουλή

Μπορούμε να μουλιάσουμε τα δαμάσκηνα σε ένα ποτήρι κρασί αντί σε μπράντι.

Kαλή επιτυχία!

Αρνάκι με κάρυ και αμύγδαλα

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

ΥΛΙΚΑ
* 1 κιλό αρνάκι από μπούτι κομμένο σε μπουκιές
* 4 κ.σ. ελαιόλαδο
* 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
* 1 σκελίδα σκόρδο
* 1 κ.γλ. σκόνη κάρυ
* 1 κ.γλ. σκόνη κύμινο
* 1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα φιλέ
* 400 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
* 500 γραμμ. ρύζι μπασμάτι βρασμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ τηγάνι, στο ελαιόλαδο, ροδίζουμε τα κομμάτια του αρνιού από όλες τις πλευρές για λίγα λεπτά. Τα τοποθετούμε σε μικρό πυρίμαχο σκεύος ή σε μικρό ταψί. Στο ίδιο ελαιόλαδο προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ολόκληρο το σκόρδο για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, ίσα να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το κάρυ και το κύμινο και τέλος ρίχνουμε την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν 5΄ και περιχύνουμε τη σάλτσα κρεμμυδιών στο αρνί. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 1 ώρα και 15΄. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25΄, μέχρι να πιει το κρέας τα υγρά του.


Καλή επιτυχία!

Αρνίσιο μπουτάκι στο φούρνο


ΥΛΙΚΑ
* 1,5 κιλό μπούτι αρνιού
* 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο
* μαύρο πιπέρι σε κόκκους και τριμμένο
* αλάτι
* δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε κάθε 10 πόντους μικρές σχισμές στο μπουτάκι αρκετά βαθιές για να βάλουμε μια μικρή φετούλα σκόρδο και 1-2 κόκκους πιπέρι. Το βάζουμε στο ταψί πάνω σε λίγα κλωνάρια δεντρολίβανου, με μια κούπα νερό και λίγο λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς.
Μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες γύρω από το μπούτι, ενώ στο τέλος του ψησίματος, σουρώνουμε την σάλτσα και τη βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και με ήδη βρασμένα καροτάκια, μέχρι να δέσει.

Καλή επιτυχία!

αρνάκι φρικασέ

ΥΛΙΚΑ
* 1 κιλό αρνί ψητό
* 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
* 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
* 3 μαρουλάκια τρυφερά
* λίγο άνηθο
* 1 αυγό
* χυμό 2 μέτρων λεμονιών
* ελάχιστο αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια τα οποία τα έχουμε ψιλοκόψει. Αν θέλετε, νεροβράστε πρώτα, για λίγο, τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε στη συνέχεια, για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπολείμματα του κρέατος και τα γυρνάτε με τα κρεμμυδάκια. Έχουν προηγουμένως πλύνει τα μαρούλια και τα έχουμε κόψει σε πάχος δυο δακτύλων. Τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα και τα γυρίζουμε με το αρνί και κρεμμύδια. Προσέξτε πολύ το αλάτι και το πιπέρι δεδομένου ότι το αρνί είναι ήδη αρκετά αλατισμένο και πιπερωμένο. Ρίξτε τον άνηθο και λίγο νεράκι (θυμηθείτε ότι τα μαρούλια βγάζουν κι εκείνα νερό) και αφήστε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μαρούλια. Χτυπήστε το αυγό να αφρατέψει, ρίξτε αργά-αργά το λεμόνι και προσθέστε λίγες κουταλιές από ζουμί του φαγητού στο αυγολέμονο χτυπώντας συνεχώς. Περιχύστε με το ζεστό πλέον αυγολέμονο το φαγητό και αφήστε το να πάρει μια βράσει μόνο. Απολαύστε το πολύ ζεστό.

Παραλλαγή: Αν προτιμάτε, αντικαταστήστε τα μαρούλια με αγκινάρες και μαγειρέψτε με το ίδιο ακριβώς τρόπο.

Καλή επιτυχία!

Σφακιανό κουνέλι τσιγαριαστό με κόκκινο κρασί αλά Pandespani

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

YΛΙΚΑ
* 4 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1 μικρό κουνέλι, κομμένο στα 6
* 500 ml κόκκινο κρασί
* 2 φύλλα δάφνη
* 1 ξυλάκι κανέλα
* 5-6 γαρίφαλα ολόκληρα
* 7-8 πιπέρια ολόκληρα
* 1 κ.γ. ρίγανη ξερή ή φρέσκια
* αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρουμε το κουνέλι: Το βάζουμε σε μπολ -αν ειναι δυνατόν να το χωράει χωρίς να περισσεύουν μεγάλα κενά- και προσθέτουμε το κρασί, τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, τα πιπέρια και τα γαρίφαλα. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί ένα βράδυ (12 ώρες). Το γυρίζουμε μέσα στην μαρινάδα 1 φορά.
Το βγάζουμε, το σκουπίζουμε καλά, κρατάμε τα καρυκεύματα και από την μαρινάδα 350 ml.
Μαγειρεύουμε το κρέας: Σε κατσαρόλα (ιδανικά χαμηλή και κάπως φαρδιά, πάλι να χωράει τα κομμάτια σε μια στρώση) ζεσταίνουμε καλά το λάδι (μέτρια προς δυνατή φωτιά) και σοτάρουμε όλα τα κομμάτια του κρέατος καλά μαζί με τα μπαχαρικά για 5-8 λεπτά, να ροδίσουν. Στα τελευταία 2 λεπτά προσθέτουμε την ρίγανη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να είναι εξαιρετικά μαλακό. Βγάζουμε το έτοιμο κουνέλι από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να διατηρείται ζεστό.
Σημείωση: Στην ηλεκτρική κουζίνα, μεταφέρουμε το σκεύος σε μικρότερο μάτι και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο. Αν έχουμε γκάζια, μεταφέρουμε το σκεύος στο μικρότερο μάτι και ρυθμίζουμε το στο min. ή το βάζουμε στο κανονικό μάτι την ειδική σίτα που κόβει ακόμη περισσότερο την ελάχιστη θερμοκρασία.
Κάνουμε την σάλτσα: Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την μαρινάδα που κρατήσαμε, ξύνουμε τον πάτο της και ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια. Βράζουμε για 12-15 λεπτά τη σάλτσα μέχρι που να είναι λίγο πιο δεμένη και πηχτή. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι πιπέρι.
Σερβίρισμα: Σε πιατέλα ή σε (ζεστά) πιάτα βάζουμε το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Το συνοδεύουμε με κόκκινες μικρές πατάτες.

Καλή επιτυχία!

Σαντουιτς με roast beef, καραμελωμένο κρεμμύδι και ροκφόρ


ΥΛΙΚΑ
2 φέτες ψωμί μαύρο
200 γρ. μοσχάρι (φιλέτο ή κιλότο)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
1 κουτ. σούπας ξίδι
40 γρ. ροκφόρ
2 φύλλα μαρούλι
1 κουτ. σούπας μαγιονέζα
½ κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και το ξίδι, και σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Ρίχνουμε το νερό, αφήνουμε το κρεμμύδι να καραμελώσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό και μεταφέρουμε σε πιάτο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και μόλις κάψει, σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές του μέχρι να πάρει βαθύ χρώμα. Το τοποθετούμε σε μικρό ταψί και το ψήνουμε στον φούρνο για 8 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και αφού κρυώσει, το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με τη μαγιονέζα. Τοποθετούμε το κρέας στη μία φέτα και από πάνω απλώνουμε μια γενναία ποσότητα από το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε μοιράζοντας από πάνω το τουρσί και στη συνέχεια το ροκφόρ. Τελειώνουμε με το μαρούλι και σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα ψωμί.

Καλή επιτυχία!

Σελινάτο χοιρινό µε λεµόνι

Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

ΥΛΙΚΑ 
* 1½ κιλό χοιρινό σε μερίδες 
* 2 κιλά σέλινο ή σέλερι 
* 2 καρότα τριμμένα 
* 2 πατάτες κομμένες σε κύβους 
* 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο 
* 2 μεγάλα λεμόνια (χυμός)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο ελαιόλαδο ροδίζουμε το κρέας για λίγα λεπτά ώσπου να κάνει ελαφριά κρούστα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και αφήνουμε να μαραθούν για 2΄. Τέλος προσθέτουμε τα καρότα και τα σοτάρουμε για 1΄-2΄ να γυαλίσουν. Προσθέτουμε νερό να μισοσκεπάσει το κρέας και το αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
Εν τω μεταξύ ζεματάμε το σέλινο σε βραστό νερό για 2΄-3΄. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε σουρωτήρι.
Αφού βράσει το κρέας, προσθέτουμε τους κύβους πατάτας και το σέλινο. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για 15΄-20΄, μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μαλακώσουν οι πατάτες. Δεν ανακατεύουμε γιατί θα λιώσουν. Απλώς κουνάμε πότε πότε την κατσαρόλα κρατώντας την από τα χερούλια.
Όταν σωθούν τα υγρά και μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του, στύβουμε τα λεμόνια και σερβίρουμε. Εάν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε και αυγολέμονο.

Καλή επιτυχία!

μυρίζει μανούλα... Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino