γεμιστές πιπεριές με πλιγούρι

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

ΥΛΙΚΑ
* 4 πράσινες πιπεριές («καμπάνες» νομίζω τις λένε αυτές για γεμιστά)
* 1/2 κούπα πλιγούρι (μπορεί και 2 αν είναι μεγάλες οι πιπεριές)
* 3 κουταλιές κουκουνάρι
* 2 κουταλιές μαύρες σταφίδες
* 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
* 2 κούπες τριμμένη ντομάτα
* νερό (προαιρετικά ζωμό λαχανικών)
* ελαιόλαδο
* αλάτι, πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Μόλις γυαλίσει προσθέτουμε το κουκουνάρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά. Ρίχνουμε και το πλιγούρι, το φέρνουμε μια δυο βόλτες και όταν γυαλίσει όλο καλά προσθέτουμε τη 1 κούπα από την ντομάτα και συμπληρώνουμε με νερό (ακόμα καλύτερα με ζωμό λαχανικών, αν έχετε). Όταν πάρει βράση μετράμε 5 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες και το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε λίγο να σταθεί. Στο μεταξύ αδειάζουμε τις πιπεριές από τα σποράκια. Τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Γεμίζουμε τις πιπεριές αφήνοντας λίγο κενό επάνω, υπολογίζοντας ότι το πλιγούρι έχει ήδη πάρει αρκετό από τον όγκο του και θα φουσκώσει λιγότερο από το ρύζι. Το κενό που αφήσαμε σε κάθε πιπεριά θα το συμπληρώσουμε με νερό ή ζωμό, για να μη στεγνώσει η γέμιση. Κλείνουμε τα καπάκια. Αν μας περισσέψει γέμιση τη σκορπίζουμε στο ταψί.
Την υπόλοιπη ντομάτα τη σκορπίζουμε πάνω και ανάμεσα στις πιπεριές (και λίγο νερό αν χρειαστεί). Ρίχνουμε και λίγο λάδι πάνω από κάθε πιπεριά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς (στην αρχή καλύτερα καλυμμένες οι πιπεριές να μην αρπάξουν) για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν πιπεριές και πλιγούρι (θα χρειαστεί να δοκιμάσουμε). Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε αν το ταψί έχει τα υγρά του, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε.


Καλή επιτυχία!

Μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες

YΛΙΚΑ
* 1400 γρ. κομμένο μερίδες μοσχάρι
* 1 κιλο ψιλοκομμένες ξεφλουδισμένες ντομάτες ή 2 κονσέρβες κονκασέ
* 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
* 2 – 3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
* 1 κιλο χοντροκομμένες μελιτζάνες
* 3 κουταλιές και μισή κούπα ελαιόλαδο
* αλάτι, πιπέρι
* 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
* 1 φύλλο δάφνης


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε σε φέτες 2 εκ. περίπου τις μελιτζάνες. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ροδίζουμε ολόγυρα το κρέας. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε και το κρεμμύδι. Το μαραίνουμε 2 – 3 λεπτά και προσθέτουμε και το σκόρδο. Τα μαγειρεύουμε όλα μαζί 2 λεπτά ακόμη και ρίχνουμε την ντομάτα, το αλατοπίπερο, την ζάχαρη και την δάφνη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κρέας (περίπου μία ώρα). Όλο αυτό το διάστημα ελέγχουμε μήπως χρειαστεί νερό. Τινάζουμε τις μελιτζάνες από το σκούρο υγρό που βγάλανε και αν θέλουμε τις στεγνώνουμε με χαρτί. Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις μελιτζάνες. Τις μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας για να μην αρπάξουν 5 – 6 λεπτά. Τις προσθέτουμε στο κρέας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα του φαγητού, μέχρι να βράσει εντελώς το κρέας, άλλα 20 περίπου λεπτά. Αν σε αυτό το διάστημα χρειαστεί να το ανακατέψουμε, το κάνουμε με προσοχή, για να μην λιώσουν οι μελιτζάνες. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. Ταιριάζει πολύ με ρύζι, πατάτες πουρέ ή τηγανητές.


Καλή επιτυχία!

μυρίζει μανούλα... Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino