χορτόπιτα με εύκολο φύλλο

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη:
* 1 πλάκα βιτάμ (250 γρ.)
* 1 κεσεδάκι γιαούρτι
* αλεύρι
* αλάτι

για τη γέμιση:
* ½ κιλό τρυφερό σπανάκι
* 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
* 200 γραμ σέσκουλα
* 200 γραμ μυρώνια
* 200 γραμ καυκαλίθρες
* 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
* 1 ½ φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
* 1 κουτ σούπας αλεύρι
* 2 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
* αλάτι, πιπέρι
* 200 γραμ φέτα προαιρετικά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ανακατεύουμε σε ένα βαθύ σκεύος το γιαουρτι με το βούτυρο και λίγο αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Το αλεύρι θα το δούμε με το μάτι πόσο θέλει η ζύμη, βάζουμε αρκετό ώστε να μην κολλάει και τόσο ώστε να μη γίνει η ζύμη μας σφιχτή. Αφήνουμε το ζυμάρ στην άκρη να ξεκουραστεί και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη γέμιση. Πλένουμε καλά όλα τα χορταρικά. Ψιλοκόβουμε το πράσο σε λεπτές ροδέλες. Ψιλοκόβουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε όλα σε μια λεκάνη. Χοντροκόβουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα μυρώνια και τις καυκαλίθρες. Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη με τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, αλατίζουμε καλά, ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι πασπαλιστό και αρχίζουμε με τη παλάμη μας να πιέζουμε τα χόρτα μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, μπόλικο πιπέρι και περιχύνουμε με 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά τα χόρτα και τα αφήνουμε να περιμένουν. Σε περίπτωση που θέλουμε να την κάνουμε χορτοτυρόπιτα ρίχνουμε το τυρί θρυμματισμένο.Αφού είναι έτοιμη και η γέμιση, αλευρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε τη μισή γέμιση στον πάτο, ρίχνουμε τη γέμιση και από πάνω κλείνουμε με το δεύτερο μέρος της ζύμης που έχουμε ήδη ανοίζει σε φύλλο.προσέχουμε περιμετρικά να κλείσει καλά η ζύμη μας, χαράζουμε τα κομμάτια με το μαχαίρι, αλείφουμε με λίγο κρόκο αραιωμένο σε νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχροι να κοκκινλησει η πίτα. Βγάζοντάς την από το φούρνο τη σκεπάζουμε με μια καθαρη πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά μέχρι να σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία!

μυρίζει μανούλα... Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino