παλμιέ με τυριά και κρεμμύδι

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

ΥΛΙΚΑ
* 1 φύλλο σφολιάτας
* διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα (γκούντα,τσένταρ,καπνιστό κ.α.)
* 1/2 κρεμμυδιού ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγουμε τη σφολιάτα και την κόβουμε σταυρωτά στα 4. Απλώνουμε τα τυριά πάνω στο κάθε κομμάτι, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι καιτο απλώνουμε και αυτό πάνω από το τυρί. Φροντίζουμε τόσο το τυρί όσο και το κρεμμύδι να φτάνουν μέχρι τις άκρες των κομματιών.



Διπλώνουμε το κάθε κομμάτι και από τις δυο μεριές προς το κέντρο 2 φορές. Πιέζουμε ελαφρά να ενωθούν οι 2 πλευρές. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κομμάτια περίπου  ενάμιση εκ. Αραδιάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Συνοδέψτε τα με κρύα μπίρα ή κρασί της αρεσκείας σας και απολαύστε την υπέροχη γεύση τους!!!

Καλή επιτυχία!

Μελιτζάνες παπούτσάκι στο φούρνο με πατάτες

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

ΥΛΙΚΑ
* 5 μελιτζάνες φλάσκες
* 350 gr κιμά μοσχαρίσιο
* 3 μεγάλα κρεμύδια
* 5 σκελίδες σκόρδο
* λίγο ελαιόλαδο
* 3 τομάτες κομένες σε κύβους
* λίγο πελτέ τομάτας
* αλάτι
* πιπέρι
* ρίγανη
* τυρί φέτα
* πατάτες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις μελιτζάνες στην μέση κατα μήκος και τις τιγανίζουμε σε ένα τιγάνι με αρκετό λάδι.Μετά τιγανίζουμε τις πατάτες μεχρι σχεδών να γίνουν τελείως. Σε μία κατσαρολα μικρή ριχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμύδια το σκόρδο τον κιμά και όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε μέσα την τομάτα, τον πελτέ, ρίγανη αλάτι, πιπέρι, πολύ λίγο νερό και βράζουμε μέχρι να σωθούν τελείως τα υγρά. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα σκαφάκια μελιτζάνες και γεμίζουμε με την γέμιση που κάναμε. Δίπλα βάζουμε τις πατάτες τις αλατίζουμε προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί και μέσα στον φούρνο για 40 περίπου λεπτά.


Καλή επιτυχία!

Κουνέλι κοκκινιστό με μακαρόνια

ΥΛΙΚΑ
* 1 κουνέλι 1,5-1,7 κιλά κομμένο μερίδες.
* 4-5 ντομάτες ώριμες τριμμένες
* 2 κ.σ. πελτέ
* 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
* 1 ποτήρι λάδι
* 1 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό
* 1 πρέζα ρίγανη
* 1 πρέζα θυμάρι
* 8-10 κόκκους μπαχάρι
* 4-5 δαφνόφυλλα
* πιπέρι, αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα ευρύχωρο τσικάλι τσιγαρίζουμε το κουνέλι με το λάδι σε μέτρια φωτιά να ροδίσει καλά απ'όλες τις μεριές, όχι όλο μαζί, σε δύο δόσεις.  Μετά το βάζουμε όλο στο τσικάλι, ρίχνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί και σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε και την ντομάτα με τον πελτέ, τα μυρωδικά και συμπληρώνουμε νερό να είναι ίσα-ίσα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο, παρακολουθώντας το νερό του και κατά το τέλος το αλατίζουμε.  Σε 45' περίπου πρέπει να είναι έτοιμο (στη χύτρα 10'-15').


Καλή επιτυχία!

Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες

ΥΛΙΚΑ
* 1 μέτριο κοτόπουλο
* μισό κιλό πατάτες 1 κούπα λάδι
* ρίγανη
* λεμόνι
* αλάτι
* πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού πλύνουμε και στραγγίσουμε το κοτόπουλο το αλατοπιπερώνουμε, το αλλείφουμε με λεμόνι και το βάζουμε στο ταψί.Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε στο ταψί μαζί με το κοτόπουλο. Ρίχνουμε από πάνω λάδι,λεμόνι και ρίγανη, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία τουλάχιστον για 1 ώρα κι όταν κοντεύει να γίνει βγάζετε το αλουμινόχαρτο για να κοκκινήσει.. Στο τέλος μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.


Καλή επιτυχία!

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά

ΥΛΙΚΑ
* 700γραμ. κιμά ανάμεικτο (χοιρινό, μοσχάρι)
* 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
* 1 ματσάκι άνηθο
* 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
* 1 αυγό
* αλάτι πιπέρι
* λίγο αλεύρι για να περάσουμε τα γιουβαρλάκια

για την σάλτσα:
* 1/2 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
* 1 κουταλιά του γλυκού πελτέ
* 1 κύβο κότας
* ελαιόλαδο
* 2 κούπες ρύζι αμερικάνικο ή ότι άλλο εσείς θέλετε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα σέλινα σε μικρά κομμάτια, 2-3 πόντους και τα πλένουμε καλά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν. Μόλις πάρει βράση το νερό το αλλάζουμε και τα ξαναβάζουμε και πάλι στην κατσαρόλα να ζεματιστούν για να ξεπικρίσουν. Ετοιμάζουμε το χοιρινό, το κόβουμε μερίδες και το πλένουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε το χοιρινό να τσιγαριστεί. Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε μαζί ένα κρεμμύδι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν κοντεύει το χοιρινό να ψηθεί, να κρατάει ακόμα, ρίχνουμε τα σέλινα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση όλα μαζί. Κατόπιν ετοιμάζουμε αυγολέμονο με λίγο cornflour και περιχύνουμε το φαγητό. Για να πάει παντού το αυγολέμονο δεν ανακατεύουμε αλλά κουνάμε την κατσαρόλα.


Καλή επιτυχία!

Πατατόπιτα µε µπέικον & γραβιέρα Κρήτης

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

ΥΛΙΚΑ
* Χωριάτικη Ζύµη (850 γρ.)
* 1 κιλό πατάτες
* 250 γρ. σε φέτες µπέικον
* 380 γρ. γραβιέρα Κρήτης
* 5 αυγά χτυπηµένα µε λίγο γάλα
* 130 γρ. βούτυρο
* αλάτι
* πιπέρι

EΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις βράζουμε σε αλατισµένο νερό για 25΄.Τις στραγγίζουμε καλά. Τρίβουμε τη γραβιέρα σε χοντρό τρίφτη και την ανακατεύουμε µε τα χτυπηµένα αυγά και αλατοπίπερο. Βουτυρώνουμε ένα µεγάλο στρογγυλό ταψί και στρώνουμε τα µισά φύλλα αλείφοντας κάθε φύλλο µε βούτυρο. Φροντίζουμε να καλυφτεί ο πάτος και τα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνουμε πάνω στα φύλλα το µπέικον και κατόπιν σε στρώσεις τις µισοβρασµένες πατάτες ρίχνοντας ανάµεσα αρκετό από το µείγµα µε το τυρί και τα αυγά. Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα φύλλα πάλι βουτυρώνοντας καλά. Διπλώνουμε προς τα µέσα τα φύλλα που περισσεύουν φτιάχνοντας έναν «κόθρο». Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας µε βούτυρο και ψήνουμε 55΄- 60΄ στους 180-200° C µέχρι να ροδίσει. Για πιο ωραία εµφάνιση πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας µε μαύρο σουσάμι

Καλή επιτυχία!

Πίτα µε µπεσαµέλ και γαρίδες

ΥΛΙΚΑ
* Φύλλο Κρούστας για Πίτες  (500 γρ.)
* 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 100 γρ. για τα φύλλα
* 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
* 1 λίτρο γάλα
* 100 γρ. λιωµένο µε πιρούνι ροκφόρ
* 100 γρ. τριµµένη γραβιέρα
* 400 γρ. γαρίδες βρασµένες και µερικές για το γαρνίρισµα
* 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
* αλάτι
* άσπρο πιπέρι
* 1αυγό χτυπηµένο


EΚΤΕΛΕΣΗ
Στρώνουμε τα µισά φύλλα σε βουτυρωµένο ταψί αλείφοντας κάθε φύλλο µε βούτυρο. Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς. Κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε µέχρι να γίνει µια σάλτσα µπεσαµέλ οµοιογενής. Αποσύρουμε από τη φωτιά την µπεσαµέλ, προσθέτουμε το ροκφόρ και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά τα καρότα. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ρίχνουμε στην µπεσαµέλ, τις γαρίδες ψιλοκοµµένες και τα καρότα. Απλώνουμε το µείγµα στο ταψί και καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωµένα. Αλείφουμε µε αυγό χτυπηµένο και ψήνουμε για 50΄-55΄.

Καλή επιτυχία!

Βλάχικη κρεατόπιτα με καμένα φύλλα

ΥΛΙΚΑ
* 1 πακέτο (850 γρ.) ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
* 1 1/2 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (μπούτι)
* 3 ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
* 4-5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
* 300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
* 100 γρ. φέτα τριμμένη
* 6 αυγά χτυπημένα
* 1 κουταλάκι του γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
* 3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
* αλάτι
* πιπέρι

EΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κατσικάκι με τα κρεμμύδια και το σκεπάζουμε με αλατισμένο νερό. Το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να βράσει 1 1/2 ώρα περίπου. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά όταν το νερό έχει σχεδόν εξατμιστεί. Τοποθετούμε σε 2 λαμαρίνες 2 φύλλα, αλειμμένα με λίγο λάδι, και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν χρώμα (προσοχή να μην καούν). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τα τυριά, τα αυγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και το ξεψαχνίζουμε. (Πετάμε τα ξερά κρεμμύδια και κρατάμε λίγο από το ζουμί όπου έβρασε το κρέας). Το ρίχνουμε στο μπολ με τη γέμιση της πίτας και ανακατεύουμε ώστε να τραβήξει το φύλλο τα υγρά. Αφήνουμε κατά μέρος. Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τρία φύλλα αλείφοντάς τα με λάδι. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα αλείφοντας με το υπόλοιπο λάδι και λίγο ζουμί από το κρέας. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C 1 ώρα περίπου. Ιδέα: Στα χωριά της Ηπείρου φτιάχνουν αυτή την κρεατόπιτα με τα ψημένα φύλλα, τα οποία παίζουν το ρόλο που έχει το ρύζι ή το σιμιγδάλι, δηλαδή τραβάνε τα υγρά και νοστιμίζουν την πίτα.


Καλή επιτυχία!

κοτόπουλο φρικασέ

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

ΥΛΙΚΑ
* 1 (γύρω στο 1,5 κιλό) κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
* 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
* 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους)
* 1 κιλό αντίδια
* 2 κ.σ. άνηθος
* 2 αυγά
* 1 ζουμερό λεμόνι (χυμός)
* αλάτι
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι


EKΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε καλά το κοτόπουλο. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 2΄-3΄. Συμπληρώνουμε με νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά και σιγοβράζουμε το κοτόπουλο για 50΄, έως ότου μαλακώσει καλά. Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε στο φαγητό. Στη συνέχεια χοντροκόβουμε τα αντίδια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και βράζουμε για 10΄ (να μη λιώσουν τα λαχανικά). Προς το τέλος του βρασμού πασπαλίζουμε με τον άνηθο και σβήνουμε τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι, παίρνουμε λίγο ζωμό από το φαγητό και τα αραιώνουμε. Περιχύνουμε το φρικασέ με το αυγολέμονο.


Καλή επιτυχία!

Αρνάκι φρικασέ

ΥΛΙΚΑ
* 1 κούπα λάδι
* 2 κιλά σε μερίδες αρνάκι
* 1 κιλό κρεμμυδάκια
* 1/2 κιλό μαρούλι
* 1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
* 2 αυγά
* 1/2 κούπα χυμό λεμονιού

EKΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του αρνιού. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μισή κούπα νερό.Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μαλακώσει το κρέας. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε, πλένουμε καλά τα κρεμμυδάκια και τη σαλάτα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με το μαρούλι, το άνηθο και το μαϊντανό στην κατσαρόλα με το κρέας και τα αφήνουμε να βράσουν, χωρίς να λιώσουν.Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμονιού, σ' ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα σ' αυτά λίγο από το ζουμί του φαγητού και τα αδειάζουμε επάνω στο φαγητό και ανακατεύουμε, ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού, χωρίς να χαλάσει η εμφάνιση του. Σερβίρουμε αμέσως.


Καλή επιτυχία!

Γεμιστά αβοκάντο (Βολιβία)

ΥΛΙΚΑ
* 6 ώριμα αβοκάντο
* 6 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα
* 100γρ. ψαχνό από κοτόπουλο
* ψάρι ή γαρίδες (βρασμένα)
* 2-3 κουταλάκια σούπας μαγιονέζα
* 1 αβγό βραστό
* αλάτι, πιπέρι


EKΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα αβοκάντο κατά μήκος και αφαιρούμε το κουκούτσι (χωρίς να το πετάξουμε). Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα αβοκάντο. Τα βάζουμε στο ψυγείο, τοποθετώντας στο πιάτο και τα ολόκληρα κουκούτσια. ‘Ετσι τα ευπαθή αβοκάντο δεν θα μαυρίσουν. Για να αδειάσουμε τα αβοκάντο χρησιμοποιούμε κουταλάκι του γλυκού, σκάβοντας ως τον σκληρό φλοιό του λαχανικού.


Καλή επιτυχία!

Μελιτζάνες με ρεβίθια (Αραβικά Εμιράτα)

ΥΛΙΚΑ
* 1 κιλό μεγάλες μελιτζάνες
* 5 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
* 1 φλιτζάνι ρεβίθια ελαφρώς βρασμένα(να κρατάνε)
* ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 3 μεγάλες ντομάτες πολτοποιημένες
* 1 φλιτζάνι νερό
* αλάτι, πιπέρι


EKΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε παχιές στρογγυλές φέτες και τις ξεπικρίζουμε μέσα σε αλατόνερο για 3-4 ώρες, αλλάζοντας μια-δυο με νερό. Τις τοποθετούμε σε πυρέξ, τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε στο γκριλ, ώστε να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο. Σοτάρουμε σε λίγο λάδι τα κρεμμύδια και τα απλώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε τα ρεβίθια ανακατεμένα με την ντομάτα και το νερό. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. (Το μείγμα των ρεβιθιών πρέπει να αρχίσει να βράζει.) Έπειτα από 30’-40’ αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη περίπου 15’ στους 1800 ώσπου να πήξει η σάλτσα. Καλό είναι το φαγητό αυτό να το έχουμε ετοιμάσει 5-6 ώρες προτού το σερβίρουμε


Καλή επιτυχία!

Πουρές ογκραντέν

ΥΛΙΚΑ
* 1 κιλό βρασμένες, ζεστές πατάτες
* 1 πράσο ψιλοκομμένο
* 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1 φλ. τσαγ. ζεστό γάλα φρέσκο
* 3 κ.σ. μαργαρίνη
* 1/2 φλ. τσαγ. παρμεζάνα


EKΤΕΛΕΣΗ
Σε πλασοτέ κατσαρόλα ή τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτουμε νερό ίσα που να καλύπτει τα υλικά. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τις βραστές πατάτες, τις οποίες έχουμε διατηρήσει καυτές. Με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο τις πατάμε να λιώσουν καλά και προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα αχνισμένα λαχανικά και τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε πολύ καλά, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 15΄, μέχρι ο πουρές να ροδίσει ελαφρά. Συνοδεύουμε πουλερικά, κρέατα και κιμάδες.


Καλή επιτυχία!

Κουσκούς με επτά λαχανικά (Βαγδάτη)

ΥΛΙΚΑ
* 1 πακέτο κουσκούς.
* 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες.
* 1 φύλλο δάφνης.
* 2 καρότα.
* 4 αγκινάρες.
* 2 κολοκύθια.
* 1 φινόκιο.
* 6 τεμ. φρέσκο κρεμμύδι.
* 40 γρ. ρεβίθια (μουσκεμένα για μια νύχτα στο νερό).
* 0,75 lt ζωμός κότας.
* λάδι.
* 1/2 κ.γλ. κόλιαvτρo ξερό.
* αλάτι, πιπέρι, φρέσκο κόλιαvτρo, μυρώνια.


 EKΤΕΛΕΣΗ
Ζεματίζουμε κάθε λαχανικό χωριστά στο δικό του νερό, ώστε να διατηρήσει την αυθεντική του γεύση, και αμέσως τα περνάμε από κρύο νερό. Τα νερά κάθε λαχανικού τα φυλάμε στην άκρη. Βράζουμε τα ρεβίθια με ένα φύλλο δάφνης. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε τα νερά των λαχανικών, αφήνουμε να πιουν τα μισά υγρά (0,75 It), προσθέτουμε το ζωμό κότας και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Κατόπιν, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις όλα μαζί (να είναι τρυφερά, αλλά και τραγανά). Ετοιμάζουμε το κουσκούς, σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού και το σερβίρουμε με τα λαχανικά.


Καλή επιτυχία!

Ομελέτα με λαχανικά και μπέικον

ΥΛΙΚΑ
* 10 αυγά μέτρια
* 1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες
*  1 κούπα βρασμένο αρακά
* 200 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους
* 1/3 κούπας ελαιόλαδο (και επιπλέον για τις πατάτες)
* αλάτι, πιπέρι

 
EKΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες, σε μέτρια φωτιά, να μαγειρευτούν, αλλά να μην γίνουν τραγανές απέξω. Τις βγάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Σε μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να "τραβήξουν" για δέκα λεπτά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (μπέικον, αρακά). Σε τηγάνι (όχι πολύ μεγάλο, γύρω στα 24, 26 εκ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αφού κάψει, προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν η ομελέτα ροδίσει από τη μια, τη γυρίζουμε από την άλλη με τη βοήθεια ενός πιάτου. Όταν η ομελέτα ροδίσει και από την άλλη, την βγάζουμε σε πιατέλα και τη σερβίρουμε ζεστή.


Καλή επιτυχία!

Φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες)

ΥΛΙΚΑ
* 400γρ. βρασμένα ρεβίθια
* 1 κρεμμύδι λιωμένο
* 2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
* 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
* 1 κοφτό κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
* 1-2 κουταλάκια σούπας ταχίνι
* ½ κοφτό κουταλάκι πιπέρι καγέν
* 1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
* 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
* λίγο αλεύρι ή τρίμμα φρυγανιάς(αν χρειαστεί)
* λίγο νερό(αν χρειαστεί)
* ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
* αλάτι, πιπέρι
 
EKΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε ένα ομοιογενές μείγμα με όλα τα υλικά εκτός του λάδι. Πλάθουμε στρογγυλά πλακουτσωτά κεφτεδάκια. (Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό. Αν είναι πολύ αραιό το δένουμε με λίγο αλεύρι.) Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για μερικά λεπτά, ίσα ίσα να ροδίσει η επιφάνεια των κεφτέδων. Τους αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρονται ζεστοί με γιαούρτι ή με μια αραιή σάλτσα που φτιάχνουμε χτυπώντας καλά 1 κ.σ. ταχίνι με 4 κ.σ. νερό(και μια λιωμένη σκελίδα σκόρδο προαιρετικά).


Καλή επιτυχία!

μυρίζει μανούλα... Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino